[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzynol
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 10964
    • Superb II combi (3T5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

andrzej111, po prostu nie możesz kodować aktualnym kodowaniem
    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
    poprzednie modele:
    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Panowie jeszcze jedno pytanko, czasami kabel ma problemy z komunikacją z poszczególnymi modułami
      Po podłączeniu robię test, który wypada OK po czym wchodzę w dany moduł, mieli, mieli i wyskakuje info bo braku komunikacji. Kabel dla ubogich a więc to jego "cecha" czy coś źle robię?

A tak z ciekawości co to jest workshop code? I rozumiem, że kodowania nie zmieniłem ale workshop już tak więc chyba powinno łyknąć?
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• krzynol
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 10964
        • Superb II combi (3T5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez andrzej111
        workshop code
        kod warsztatu programującego
        jak masz ori VCDS to ten kod sobie ustalasz i po aktywacji on zostaje na stałe zapisany do programu
        poprzednie modele:

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

Wpisałem na pałę 0010 i błędów niema ale nadal w autoscanie pokazuje Malfunction 0010.
          Co ciekawe już nie mam możliwości wpisania czegokolwiek w polu workshop, chciałem poprawić na to co mam w silniku ale nie da.
          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Czy jest możliwość ustawić czujnik deszczu, aby wycieraczki przecierały szybę po uruchomieniu auta, a nie po przekroczeniu 30 km/h. Wsiadam do auta jak pada deszcz i tak trzeba ręcznie przetrzeć szyby zanim się ruszy...

Komentarz

• mackowski
              Rider
              • 2008
              • 310
              • Superb III (3V3)
              • AZV 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez natash
              Czy jest możliwość ustawić czujnik deszczu, aby wycieraczki przecierały szybę po uruchomieniu auta, a nie po przekroczeniu 30 km/h. Wsiadam do auta jak pada deszcz i tak trzeba ręcznie przetrzeć szyby zanim się ruszy...
              No tu to już pocisnąłeś Gdybyś to recznie musiał czyścić na zewnątrz rozumiem, ale jedno naciśnięcie manętki chyba tak nie męczy. BTW pewnie jest taka opcja, ale tu już muszą wypowiedzieć się magicy ogarniający VCDS'a.
              O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
              Maciej
              Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..

Komentarz

• paik10
                Classic
                • 2008
                • 3

VCDS Beta 12.10

Witam mam kabelek VCDS Beta 12.10 (klona) i mam wielki problem z kodowaniem ,
                -Kabel w pełni łączy się z komputerem i widzi wszystkie sterowniki i jest ok z połączeniem do auta ,
                -problem pojawia się po przejściu od kodowania -
                - jak próbuje zakodować wywala mi licencje i się nie da zatwierdzić ----CO ROBIĆ---
                -jak z płyty przekopiuje pliki D1,D2,D3 -to licencja wraca -do momentu kodowania
                a potem odnowa wywala --
                Antywir przy tym jest wyłączony data zmieniona

Proszę o pomoc bo nie wiem co jest nie tak .

Komentarz

• pavello
                  Classic
                  • 2013
                  • 16

Podpinam sie pod pytanie paik10 bo mam ten sam problem. Wszystkie odczyty mozna zrobic, ale jest problem z kodowaniem.
                  Wyglada to tak- gdy wchodz w konkretny sterownik, np. 09, interfejs widzi go i wszystko gra. Wychodze z niego naciskajac "back" do glownego menu. I tam gdy klikam "about" licencji juz nie ma!
                  Jaki pomysl co zrobic?

Komentarz

• kowaltom99
                    Rider
                    • 2009
                    • 743
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pavello
                    Podpinam sie pod pytanie paik10 bo mam ten sam problem. Wszystkie odczyty mozna zrobic, ale jest problem z kodowaniem.
                    Wyglada to tak- gdy wchodz w konkretny sterownik, np. 09, interfejs widzi go i wszystko gra. Wychodze z niego naciskajac "back" do glownego menu. I tam gdy klikam "about" licencji juz nie ma!
                    Jaki pomysl co zrobic?
                    Ostatnią stabilną wersją z klonów jest 11.11. Pracuje w oryginalnym programem VCDS.
                    Te chińskie wersje 12.xxxx są niedopracowane.

Komentarz

• pavello
                      Classic
                      • 2013
                      • 16

Hmm kowaltom99-niestety system nie widzi interfejsu w wersji vcds 11.11, a w 12.10 tak. Czy jest to wina samego interfejsu?
                      Dzisiaj udalo mi sie zakodowac wylaczenie ostrzegania o niezpietych pasach, ale na wylaczenie trybu skandynwskiego juz nie starczylo licencji jakas taka selektywna chyba jest..

Komentarz

• kowaltom99
                        Rider
                        • 2009
                        • 743
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pavello
                        Hmm kowaltom99-niestety system nie widzi interfejsu w wersji vcds 11.11, a w 12.10 tak. Czy jest to wina samego interfejsu?
                        Dzisiaj udalo mi sie zakodowac wylaczenie ostrzegania o niezpietych pasach, ale na wylaczenie trybu skandynwskiego juz nie starczylo licencji jakas taka selektywna chyba jest..
                        To problem interfejsu. RossTech coś pozmieniał od wersji 12 i nie jest łatwo zrobić klona.
                        Można też spróbować przeprogramować na 11.11 obecny, który masz.
                        Na forum jest topic o reanimacji kabelka.

Komentarz

• hubi2000
                          Rider
                          • 2010
                          • 601

moze mi ktos powiedzieć na jakiej zasadzie sie dodaje lub odejmuje podczas kodowania

druga sprawa pewnie większość ma vcds klona czy jest możliwość aby pomocnik kodowania
                          z EN zmienić na PL kiedyś cos o tym słyszałem

Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• Skowron26
                            Classic
                            • 2011
                            • 6

Witam

Morze ktoś ma w pdf-ie lub innym dokumencie informacje z pierwszego posta bo mi gdzieś zginęły

ewentualnie możne ktoś je wrzuci ponownie
                            Leśne Dyndadełko

Komentarz

• Tippo
                              L&K
                              • 2009
                              • 1349
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Podbiel
                              hura hura hura DZIAŁA. Od kupna brakowało mi tej opcji. W końcu można spokojnie poszaleć bez siłowania się z elektronika...

Kodowanie:

Address 03: ABS Brakes (J104) Labels: None

Part No SW: 1K0 907 379 BH HW: 1K0 907 379 BH

Component: ESP MK60EC1 H31 0121

Revision: 00H31001

Coding: 113B201C092500FD880F04E590200040300000 => jest 113B201C092580FD880F04E590200140300000

Shop #: WSC 73430 790 00083

VCID: 79FDE9D74CFD

błędów brak

Działanie:

krótkie przyciśniecie - nie działa ASR ale dziala ESC / drugie przyciśnięcie powoduje włączenie all

dłuższe przytrzymanie przycisku - wszystko wyłączone można się kręcić.

Jeżeli chodzi o komunikaty na szafie zawsze ta sama kontrolka.
                              U mnie tez dziala, ale musialem wkleic wlasne long coding do skyrptu na stronie bo mam inne niz ty, skorzystalem ze strony APR, ta z linka wczesniejszego wczoraj nie dzialala
                              Auto mam 02.2012 4x4 tsi.

Komentarz

• ricop01
                                Drive
                                • 2011
                                • 41
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam czy ktoś wie może jak włączyć:" wskazanie aktualnie wybranego biegu", a także "wskazanie optymalnej zmiany biegów"
                                nigdzie nie mogę znaleźć o tym tematu wpisywałem różne blisko znaczne słowa nawet i nic
                                z góry dziękuję
                                pozdrawiam

Komentarz

• Trusek
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 520
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

... a trenowal ktos z was temat wlaczenia drugiego przeciwmgielnego tylnego? Tak aby swiecily sie oba na raz a nie tylko lewy? Gdzies na czeskim forum jakies 100 lat temu wypatrzylem no i teraz mi sie przypomnialo.

No i wroce z pytaniem o zwiekszenie sily wspomagania - czy udalo sie juz cos wymyslic.

... aaa i jeszcze jedno pytanie - czy da sie uruchomic wskazanie TEMPERATURY OLEJU w liczniku bez MaxiDota, auto z marca 2009r.
                                  <<>> MACIEJ <<>>
                                  Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• marbab
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4713
                                    • Fiat
                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Trusek
                                    a trenowal ktos z was temat wlaczenia drugiego przeciwmgielnego tylnego?
                                    to to nawet jest w O2 przed FL. Nie ma co tam trenowac, poprostu zaznaczasz pozycje w kodowaniu. Jest tez opcja przeciwmgielne jako stopy.
                                    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

marbab, w FL nie jest to takie oczywiste
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• Trusek
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 520
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Enriquez, ... na zlocie rzucimy okiem ...
                                        <<>> MACIEJ <<>>
                                        Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• kadmar
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 210
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez marbab
                                          Zamieszczone przez Trusek
                                          a trenowal ktos z was temat wlaczenia drugiego przeciwmgielnego tylnego?
                                          to to nawet jest w O2 przed FL. Nie ma co tam trenowac, poprostu zaznaczasz pozycje w kodowaniu. Jest tez opcja przeciwmgielne jako stopy.
                                          nosz k.... - tylko tyle nasunęło mi się na koniec godzinnego siedzenia w garażu z laptopem na kolanach :/
                                          Niestety nie znalazłem opcji włączenia drugiego tylnego przeciwmgielnego, nie udało mi się również aktywować dodatkowego ruchu przedniej wycieraczki pomimo zaptaszkowania tej pozycji, nie znalazłem możliwości aktywowania doświetlania zakrętów poprzez włączenie kierunkowskazu - działa tylko na skręt kierownicą, no i niestety łudziłem się, że uda mi się aktywować wyświetlanie prędkości na którą jest ustawiony tempomat ale niestety programik wypluł, że kanał nieaktywny i nie było dyskusji :P
                                          No ale żeby nie było, ze zmarnowałem godzinę - udało mi się wyłączyć cornery przy biegu wstecznym, no i aktywowałem sobie dodatkowe przetarcie tylnej szyby.

Ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać opcji do aktywowania drugiego tylnego przeciwmgielnego i dlaczego dodatkowe przetarcie przedniej szyby nie chce się aktywować pomimo zaznaczenia tej opcji?
                                          Moje autko to OIIFL z 2009r. MY2010

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

w FL, nie ma wprost opcji drugiego przeciwmgielnego - jak chcesz się bawić, to musisz przekopać bajt 18, może uda Ci się coś ciekawego znaleźć - mnie się nie udało - jak działały przeciwmgielne to nie działały dzienne i tak w kółko Macieju.

Opcja przetarcia przedniej szyby działa tylko podczas jazdy.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10964
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                              Opcja przetarcia przedniej szyby działa tylko podczas jazdy.
                                              i do tego IMHO jest bez sensu, bo zanim przetrze szybę to ona jest sucha od wiatru i wycieraczka jedzie po suchym

Zamieszczone przez kadmar
                                              nie znalazłem możliwości aktywowania doświetlania zakrętów poprzez włączenie kierunkowskazu - działa tylko na skręt kierownicą
                                              Bajt 17 bit 0
                                              poprzednie modele:

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8160
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Patrzylem dzis w kodowania..... i nigdzie nie widze żeby wylaczyć dodatkowy ruch wycieraczek przednich tj. po spryskaniu szyby wyciaraczki lataja chyba ze 4 razy.....i później po 3-4 sek jeszcze raz lecą - i ten jeden raz bym usunął.
                                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• jaskch
                                                  Classic
                                                  • 2014
                                                  • 4

Żeby wyłączyć dodatkowy ruch przednich wycieraczek musisz wybrać Wischer zamiast Bordnetza, a w nim odznaczyć bit 3 w 1 bajcie.

Komentarz

• conan
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 546

Resetował ktoś inspekcje w romsterze ? rocznik 2012 z maxidotem, jak próbowałem vcds zrobić sri reset tak jak w octavi to wyskakuje komunikat i pisze coś żeby wejść w instrument/adaptacion i resetować "esi reset esi" ale czy to wystarczy czy trzeba coś jeszcze zrobić ?
                                                    Moja skodzinka o2
                                                    Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

Pracuję...